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175. Is there exterior lighting requirements for the Communication Buildings? 
 
Answer: Correction to question #130 – There are requirements for exterior lighting for 
the Communication Buildings. Please see Amendment #3. 
 

176. Did you receive an answer from your legal on question #159? 
 
Answer:  In the event that the Design-Builder abandons performance of the work before 
achieving AETC Completion and/or Project Completion, the Design-Builder is liable for 
both:  1) liquidated damages as enumerated in Article 15 of the Agreement for failure of 
the Authority to obtain the benefits of AETC Completion and/or Project Completion on 
the identified dates; and 2) all other actual damages associated with the Design-
Builder’s abandonment of the work (except damages pertaining to the Authority’s delay 
in receiving the benefits of AETC Completion and/or Project Completion on the identified 
dates).   
 
 

177. Is the answer to Question #147 correct? 
 
Answer:  So breakaway can be in the clear zone, otherwise if not a breakaway, they 
have to be protected. The breakaway light supports have to be MASH approved per the 
AASHTO Roadside Design Guide 4.5.1 – Signs, Signals, Lights, Breakaway Luminaire 
Support, etc. approved. 
 

178. There has been no written clarity for question #11? 
 
Answer: Disregard the answer to question #11.  The Design-Builder shall follow the 
appropriate specifications and the requirements of the RFP.  Our apologies for the 
misinformation. This will be corrected in Amendment #4.  

 
 

179. Will NYSTA allow Temporary Concrete Barrier (NYSDOT Standard 619-01 or 
approved equivalent) to be used as a permanent form of positive protection? 
 
Answer: No 

 
180. At ORT sites where existing lighting is in place, is the Design-Builder required to 

relocate lights located within the construction footprint? Certain lights seem to be in 
place for the sole purpose of lighting the existing toll plaza. Can these be permanently 
removed if they are in conflict with the proposed work if the Design-Builder provides 
temporary lighting throughout construction and demolition operations? 
 
Answer: No and yes to the two questions asked. 

 



181. Are there any FAA coordination requirements for the installation of a gantry near 
the Buffalo Niagara International Airport? If so, is the Design-Builder responsible for that 
coordination? 
 
Answer: See answer to question #5 of Pre-Draft RFP Meeting Q&A’s. 

 
182. Will NYSTA provide specific guidance on the required horizontal and vertical 

dimensions and required number of character rows of DMS signs? 
 
Answer: Yes, the special specifications in Part 8 will be modified to address this issue. 
Expect to see it in Amendment #4.  
 

183. It is our understanding that some of the TUBs to be removed may provide power 
to Tandem Lot lighting and possibly other electrical or communication devices.  Do these 
need to be reconnected somehow or are we to assume that everything at TUBs to be 
removed are to be terminated per section 25.2.2(f) of Part 3? 
 
Answer: We are working on providing directions on these issues.  Posting of information 
expected in Amendment #5 if not sooner. 
 

184. Statewide – General Questions 

a. For gantries installed on the mainline, is the intent of the existing narrow shoulder 
to remain the same even if the highway design manual requires a newly 
reconstructed shoulder to be 10ft? (Follow up to Q&A #56) 
 
Answer: See answer to question #56.  The Authority is not looking for “hour glass” 
configurations on the Thruway involving short distances.  That presents a safety 
issue.  Since the Design-Builder is potentially dealing with a short segment of 
highway 204’ minimum, the shoulder should remain constant before, during, and 
after placement of the concrete and gantry. 
 

b. ORT Civil Work – generally at each toll booth the cross slope is very flat, is it the 
intent of the Authority to chase that to create a 2% normal crown (or whatever is 
required) or do we just remove and match each end (Follow up to Q&A #61). 
Appears that this is answered in Addendum #1 Sxn 16.4.A, asking to double 
check. 
Answer: Yes, we believe it was answered in Section 16.4A, Amendment #1.  
Further clarification should be in Amendment #3. 
 

c. Form SP – It was stated in one of the RFP meetings that it was up to the D/B to tell 
the Authority how many gantries they were going to have so that they could amend 
Form SP for each D/B team’s proposal. Is it number of gantries or number of 
communications buildings?  
 
Answer:  Looking to see if this can be modified.  Our intention is to do so but it 
may be in Amendment #5. It would require a revision to the WPS Form as well. 
 

d. Invasive Species – There is phragmites in the vicinity of some ORT sites. Our 
interpretation of the RFP is if we do not encroach on the area with Invasive 



Species, we leave them alone. Please confirm? 
 
Answer: Yes, that is correct. 

e. Temporary Lighting at Tandem Lots – Is the D/B team responsible for lighting the 
tandem lots starting at Contract Award? Do we need to install temporary lighting at 
the prescribed locations until the permanent can be installed? 
 
Answer: No. 
 

f. Part 3 Section 18.3.4 – request clarification on “…from the Thruway ramp gore 
area to the…” Depending on interpretation this could be in 2 places. A graphic 
could clear this up. 
 
Answer: Graphics were provided in Amendment #3. Hopefully this makes things 
much clearer. 
 

g. Part 3 Section 16.4, Addendum #1 – refers to the limit of barrier in defining the 
project limits but does not clearly define the limit of barrier. 

i. Is the intent of this section to require barrier along the entire length of the 
median connected ramps at the interchange locations? 
 
Answer: Amendment #3 both drawings and text changes should clarify. 
  

ii. If so, does the requirement apply to interchange 47, whose connected 
median ramp AADT in 2030 is below 10,000 vehicles per day, as noted in 
Part 7 Part 18? 
 
Answer: The interchange to interchange connection, which interchange 47 
is, was spelled out in Section 23 and concrete barrier was required.  See 
Amendment #3. We will look to see if Part 7, Section 18 needs a change in 
Amendment #4. 

 

iii. If concrete barrier is required along the entire length of the median, it will 
obstruct sight distance for the left-turning direction on the ramp (the outside 
ramp of the trumpet). Will a design exception be granted for this condition 
or will the ramp need to be realigned to provide the required sight distance? 
 
Answer: Read the requirements of Part 3, Section 18.3.4 with the 
modifications of Amendment #3. 
 

iv. The HYSDOT HDM requires a left shoulder width of 6’ at these ramps. Will 
a design exception be granted for the left shoulder if barrier is required? 
 
Answer: Amendment #3 with the better-defined project limits “hopefully” 
clarified the Design-Builder’s responsibility and what shall be done under 
the work limits as previously defined. 
 



185. Can you provide more clarification of question #141? 
 

  Answer: b) This was addressed in Amendment #3, more clarification on  
  project limits. This will be addressed as a nonstandard feature in the  
  Design-Report. The Design-Builder does not have to correct. 
 


